Tarih: 25.06.2024

Yer: ODTÜ Mimarlık Amfisi

Saat: 09:00-17:00

 

University College London, Development Planning Unit (UCL), Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile yürütülen "Türkiye'de Sağlıklı, Güvenli ve Dayanıklı Şehirlere Doğru" başlıklı hibrit çalıştay, 25 Haziran 2024 tarihinde, 09:00-17:00 arasında ODTÜ Mimarlık Amfisinde gerçekleştirilmiştir. Çevrimiçi katılım için gerekli linkler e-posta adreslerine iletilmiştir. Çevrimiçi kayıt hem yüz yüze hem çevrimiçi katılım için gerekli kılınmıştır.

İletişim: k.donmez@ucl.ac.uk (Kökcan Dönmez)

 

"COVID-19'un ortaya çıkmasıyla başlayan süreçte, dünya ve Türkiye bir dizi krize dönüşen olaylarla karşılaştı. Dünya Ekonomi Forumu'nun 2023 Küresel Risk Raporu'na göre "Yaşam Maliyeti Krizi" şehirlilerin karşı karşıya kalabileceği riskler arasında birinci sırada yer alıyor. Şehirler, yaşam pahalılığı, pandemiler, iklim değişikliği ve çatışmalar nedeniyle tetiklenen göçün ağırlığını taşıyan birçok krizle birlikte hem fiziksel hem de sosyal bağlamıyla en savunmasız yerlerden biri haline gelmiştir. Türkiye, komşu ülkelerdeki bölgesel çatışma ve iklim değişikliği kaynaklı göçler, son dört yılda %384'lük aşırı enflasyon kaynaklı baskılar ve 2023 Şubat ayında güneydoğu illerinde meydana gelen ve 52.000'den fazla ban kaybına, 2,3 milyon kişinin evsiz kalmasına neden olan ve ulusal nüfusun %16'sını etkileyen yıkıcı depremlerin etkilerinin yaşandığı çok faktörlü bir mücadelenin içerisinde kendini bulmakta.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Yaklaşımı çerçevesinde bu proje sağlığı, şehirlerin politik ve sosyal gündeminin merkezine taşımayı ve yerel düzeyde şehirleri planlama ve yönetmede halk sağlığına daha güçlü bir vurgu yapmayı amaçlamaktadır. DSÖ Sağlıklı Şehirler Yaklaşımı, sağlık belirleyicilerini ele almak için eşitlik, katılımcı yönetim, dayanışma ve sektörler arası iş birliği yoluyla harekete geçmeyi vurgular. Bu yaklaşım çerçevesinde şehirler, zayıf ve güçlü yönlerine, fırsatlarına ve karşı karşıya oldukları tehditlere dayalı olarak hem kentsel sağlık profilleri hem de kentsel sağlık geliştirme planları oluştururlar.

Projemiz, Türkiye'de yerel, ulusal ve uluslararası politika aktörlerini bir araya getirerek ve Türkiye Sağlıklı Şehirler Ağı ile iş birliği içinde aşağıdaki hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır:

Uzman Havuzu: Geleceğin şehirlerini şekillendirmek üzere kamu, özel, gönüllü ve topluluk bileşenlerini bir araya getirmek

Çalıştay: Teknik, akademik ve resmi kurumlardan paydaşlar arasındaki diyaloğu ve iş birliğini başlatmak

Politika Dokümanı: Yerele uygun rehberlik içeren ve uzman havuzunun girdilerine dayalı olarak bir politika özeti ve kontrol listesi hazırlamak

Sonuçta, uzun vadeli bir hedef olarak. Türkiye'nin şehirlerinde planlama ve gelişim süreçlerinde iyileştirmeler olmasını umuyoruz. Projenin çıktıları ile, yerel yönetimler ve planlama ofisleri sağlıklı, güvenli ve dirençli şehir ilkelerini uygulayabilir. Bu da afetlerin ve krizlerin risklerini azaltabilir ve insanların refahını olumlu yönde etkileyebilir. Bunun mevcut siyasi iklim ve krizlerin ölçeği göz önüne alındığında büyük bir hedef olduğunun farkındayız ancak bu projeyi başlatarak bir uzman havuzu oluşturmayı ve bu uzmanlarla yerele uygun prensipler üzerine çalışmayı önemsiyoruz."

 


Son Güncelleme:
01/07/2024 - 15:56