Salı Söyleşileri (35)
Nisan 22, 2025 / Salı / 12:30
ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Kubbealtı
Department of Social and Developmental Psychology
Başlık: Doğanın psikolojik ve sağlığa dayalı faydalarını anlamak: Kentsel mekanda biyofilik tasarım için çıkarımlar
Çevre psikolojisi teorileri ve araştırma bulguları, yaşam kalitesini artıran, fiziksel ve psikolojik sağlığa katkıda bulunan mekânlar tasarlamak için nasıl kullanılabilir? Doğa (yani biyofilik tasarım), insan ve insan-dışı aktörler için sürdürülebilir kentsel alanların tasarımı ve yönetimine nasıl entegre edilebilir? Bu anlamda söz konusu söyleşi, bireylerin dış mekan ve yeşil alanlarla ilişkisini ve doğayla etkileşimlerinde engel teşkil eden unsurları inceleyen farklı mekansal araştırma örnekleri sunar (kampüs ortamı, mahalleler). Sunumda iki önemli konu şu şekilde sıralanabilir: (1) bireyler için daha sağlıklı ve sürdürülebilir çevreler sağlamaya yönelik anlamlı farklar yaratabilecek mekânlar (ve müdahaleler) tasarlamak amacıyla sürdürülen araştırmaların tasarıma (mekanın ve müdahalelerin tasarımı) nasıl dönüştürülebileceğini anlamanın gerekliliği: (2) kentsel mekanların iklim değişikliğine uyumunun iyileştirilmesi amacıyla insanları ve insan-dışı aktörleri bir arada dikkate alan ekolojik bir yaklaşımı benimsemenin gerekliliği.
Susana Alves
Susana Alves, Roma Sapienza Üniversitesi Gelişim ve Sosyalleşme Süreçleri Psikolojisi Bölümü üyesi bir çevre psikoloğudur. Lisans ve yüksek lisans eğitimini psikoloji alanında tamamlamış, doktora derecesini mimarlık alanında almıştır. Dr. Alves’in araştırmaları, doğal peyzajların sağlığı ve psikolojik iyi oluşu nasıl destekleyebileceğini incelemektedir; çalışmaları özellikle yaşlı bireyler, göçmenler ve stres altında kent sakinleri gibi farklı toplumsal gruplara odaklanmaktadır. Önceki araştırmaları, hem mahalle ölçeğinde açık alanlarda hem de yaşlı bireylerin kurumsal mekânlarda yaşam kalitesi konularına eğilmiş; bu bağlamda araştırma bireylerin peyzaj algıları ve bu alanlardaki etkinliklerini değerlendirmiştir. Çalışmalarının güçlü yönleri arasında çok yöntemli araştırma yaklaşımlarını benimsemesi, politikalar ile ilişkili toplumsal sorunlara odaklanması ve farklı toplumsal gruplar için kültürel açıdan anlamlı sosyal ve çevresel müdahaleleri teşvik etmeye yönelik hedefler yer almaktadır.
Son dönem araştırma konuları arasında doğal afetlerle ilişkili risk davranışlarının sosyal ve çevresel yönleri, tarihi kentsel peyzajların materyal olmayan (soyut) boyutlarının incelenmesi ve mimari atmosferlerin araştırılması bulunmaktadır. Dr. Alves, çevre psikolojisi, peyzaj mimarlığı ve mimarlık alanlarında Brezilya, ABD, Birleşik Krallık, Türkiye ve İtalya’da araştırma ve öğretim faaliyetlerinde bulunmuştur.
